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Une herbe de millet sauvage. Il est légèrement plus grand que le fonio (Digitaria exilis). Il forme des touffes lâches. Il atteint 1,4 m de haut. Il a 4 à 10 racèmes par inflorescence. Les épillets sont brun foncé mais le fil est blanc{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : A wild millet grass. It is slightly taller than Fonio (Digitaria exilis). It forms loose tufts. It grows 1.4 m high. It has 4 to 10 racemes per inflorescence. The spikelets are dark brown but the grain is white{{{0(+x).
Culture
:
Il est souvent cultivé en association avec le sorgum ou le mil chandelle. Il est également cultivé en mélange avec du fonio (Digitaria exilis){{{0(+x) (traduction automatique).
Original : It is often grown intercropped with sorgum or pearl millet. It is also grown mixed with fonio (Digitaria exilis){{{0(+x).
Consommation
(rapports de comestibilité, parties utilisables et usages alimentaires correspondants) :
C'est important sur le plateau de Jos au Nigeria. C'est une plante cultivée à certains endroits{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : It is important on the Jos plateau in Nigeria. It is a cultivated plant in some places{{{0(+x).
Distribution
:
Une plante tropicale. Il est cultivé comme céréale dans la région haoussa au nord du Nigeria. Il pousse entre 400 et 1 000 m d'altitude en Afrique de l'Ouest. Il pousse dans les zones avec une pluviométrie de 900 à 1 000 mm par an. Il pousse dans la savane{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : A tropical plant. It is cultivated as a cereal in the Hausa region in northern Nigeria. It grows between 400-1,000 m altitude in West Africa. It grows in areas with a rainfall of 900-1,000 mm per year. It grows in the savannah{{{0(+x).
dont livres et bases de données : 0"Food Plants International" (en anglais) ;
dont biographie/références de "FOOD PLANTS INTERNATIONAL" : Brink, M., 2006. Digitaria iburua Stapf. [Internet] Record from Protabase. Brink, M. & Belay, G. (Editors). PROTA (Plant Resources of Tropical Africa), Wageningen, Netherlands. < http://database.prota.org/search.htm>. Accessed 15 October 2009. ; Bull. Misc. Inform. Kew 1915:382, fig. 1. 1915 ; Burkill, H. M., 1985, The useful plants of west tropical Africa, Vol. 2. Kew. ; Facciola, S., 1998, Cornucopia 2: a Source Book of Edible Plants. Kampong Publications, p 175 ; Jardin, C., 1970, List of Foods Used In Africa, FAO Nutrition Information Document Series No 2.p 2 ; Kiple, K.F. & Ornelas, K.C., (eds), 2000, The Cambridge World History of Food. CUP p 1775 ; National Research Council, 1996, Lost Crops of Africa. Volume 1: Grains. National Academy Press, Washington, D.C. p 59 ; Peters, C. R., O'Brien, E. M., and Drummond, R.B., 1992, Edible Wild plants of Sub-saharan Africa. Kew. p 21 ; PROSEA (Plant Resources of South East Asia) handbook Volume 10 Cereals. p 152 ; Segnon, A. C. & Achigan-Dako, E. G., 2014, Comparative analysis of diversity and utilization of edible plants in arid and semi-arid areas in Benin. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine 2014, 10:80 ; Small, E., 2009, Top 100 Food Plants. The world's most important culinary crops. NRC Research Press. p 270 ; Uphof, ; USDA, ARS, National Genetic Resources Program. Germplasm Resources Information Network - (GRIN). [Online Database] National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland. Available: www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/econ.pl (10 April 2000) ; van Wyk, B., 2005, Food Plants of the World. An illustrated guide. Timber press. p 175
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