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Un arbuste caduc épineux. Il atteint 3 à 5 m de haut. Les branches sont généralement rouges. Les feuilles sont presque sans tiges. Ils sont regroupés et mesurent 2 à 7 cm de long sur 0,5 à 2 cm de large. Les sont ovales avec 3 épines à dents. Les feuilles sont lisses et effilées vers la base. Ils peuvent avoir des dents le long du bord et être épineux. Les fleurs sont jaunes et tombantes. Le fruit est ovale et bleu-noir à maturité{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : A spiny deciduous shrub. It grows to 3-5 m high. The branches are usually red. The leaves are almost without stalks. They are clustered together and are 2-7 cm long by 0.5-2 cm wide. The are oval with 3 pronged spines. Leaves are smooth and taper to the base. They can have teeth along the edge and be spiny. The flowers are yellow and drooping. The fruit is oval and blue-black when ripe{{{0(+x).
Culture
:
Les plantes sont cultivées à partir de graines{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : Plants are grown from seed{{{0(+x).
Consommation
(rapports de comestibilité, parties utilisables et usages alimentaires correspondants) :
: Le fruit mûr est consommé cru et également mariné. Ils sont utilisés dans les conserves, les desserts et les sauces. Les fruits sont séchés et mangés.
L'alcool est distillé à partir de fruits mûrs. Attention: l'alcool est une cause de cancer.
Les boutons floraux sont utilisés dans les sauces.
Les graines sont grillées et marinées{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : The ripe fruit is eaten raw and also pickled. They are used in preserves, desserts and sauces. The fruit are dried and eaten.Alcohol is distilled from ripe fruit. Caution: Alcohol is a cause of cancer.The flower buds are used in sauces. The seeds are roasted and pickled{{{0(+x).
Les fruits sont vendus sur les marchés locaux. Les fruits sont surtout consommés par les enfants{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : Fruit are sold in local markets. The fruit are especially eaten by children{{{0(+x).
Distribution
:
C'est une plante tempérée. Il pousse au Népal entre 1800-3000 m d'altitude. Il pousse sur les coteaux ouverts. Il convient aux endroits humides. Il convient aux zones de rusticité 6-9{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : It is a temperate plant. It grows in Nepal between 1800-3000 m altitude. It grows on open hillsides. It suits moist places. It suits hardiness zones 6-9{{{0(+x).
Localisation
:
Asie, Australie, Bhoutan, Grande-Bretagne, Europe, Himalaya, Inde, Népal, Inde du Nord-Est, Inde du Nord-Ouest, Pakistan, Sri Lanka, Turquie{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : Asia, Australia, Bhutan, Britain, Europe, Himalayas, India, Nepal, Northeastern India, NW India, Pakistan, Sri Lanka, Turkey{{{0(+x).
Notes
:
Il existe environ 450 à 500 espèces de Berberis{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : There are about 450-500 Berberis species{{{0(+x).
dont livres et bases de données : 0"Food Plants International" (en anglais) ;
dont biographie/références de "FOOD PLANTS INTERNATIONAL" : Ahmed, M., et al, 2013, Characterization of indigenous barberry germplasm in Pakistan: variability in morphological characteristics and nutritional composition. Fruits Vol. 68 pp 409-422 ; Ambasta S.P. (Ed.), 2000, The Useful Plants of India. CSIR India. p 71 ; Aryal, K. P., et al, 2018, Diversity and use of wild and non-cultivated edible plants in the Western Himalaya. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine (2018) 14:10 ; Bahuguna, A. et al, 2010, Floristic Diversity and Indigenous uses of Forest Vegetation of Dabka Watershed in Indian Central Himalayas. Ethnobotanical Leaflets 14:491-510 ; Bhattarai, S and Chaudary, R. P., 2009, Wild Edible Plants Used by the People of Manang District, Central Nepal. Ecology of Food and Nutrition, 48:1-20 ; Bircher, A. G. & Bircher, W. H., 2000, Encyclopedia of Fruit Trees and Edible Flowering Plants in Egypt and the Subtropics. AUC Press. p 57 ; Dangol, D. R. et al, 2017, Wild Edible Plants in Nepal. Proceedings of 2nd National Workshop on CUAOGR, 2017. ; DARLINGTON & AMMAL, ; Etherington, K., & Imwold, D., (Eds), 2001, Botanica's Trees & Shrubs. The illustrated A-Z of over 8500 trees and shrubs. Random House, Australia. p 123 ; Facciola, S., 1998, Cornucopia 2: a Source Book of Edible Plants. Kampong Publications, p 48 ; Ghimire, S. K., et al, 2008, Non-Timber Forest Products of Nepal Himalaya. WWF Nepal p 29 ; Glowinski, L., 1999, The Complete Book of Fruit Growing in Australia. Lothian. p 179 ; GUPTA ; Hedrick, U.P., 1919, (Ed.), Sturtevant's edible plants of the world. p 97 ; Khan, M. & Hussain, S., 2014, Diversity of wild edible plants and flowering phenology of district Poonch (J & K) in the northwest Himalaya. Indian Journal of Sci, Res. 9(1): 032-038 ; Kunkel, ; Lord, E.E., & Willis, J.H., 1999, Shrubs and Trees for Australian gardens. Lothian. p 206 (As Berberis chitria) ; Lyle, S., 2006, Discovering fruit and nuts. Land Links. p 88 ; Manandhar, N.P., 2002, Plants and People of Nepal. Timber Press. Portland, Oregon. p 108 ; Manandhar, N.P., 2002, Plants and People of Nepal. Timber Press. Portland, Oregon. p 109 (As Berberis chitria) ; Mehta, P. S. et al, 2010, Native plant genetic resources and traditional foods of Uttarakhand Himalaya for sustainable food security and livelihood. Indian Journal or Natural products and Resources. Vol 1(1), March 2010 pp 89-96 ; Mukhia, P.K., et al, 2013, Wild plants as Non Wood Forest Products used by the rural community of Dagana, a southern foothill district of Bhutan, SAARC Journal, 27 pages ; Negi, P. S. & Subramani, S. P., 2015, Wild Edible Plant Genetic Resources for Sustainable Food Security and Livelihood of Kinnaur District, Himachal Pradesh, India, International Journal of Conservation Science. 6 (4): 657-668 ; Plants for a Future database, The Field, Penpol, Lostwithiel, Cornwall, PL22 0NG, UK. http://www.scs.leeds.ac.uk/pfaf/ (As Berberis chitria) ; Plants for a Future database, The Field, Penpol, Lostwithiel, Cornwall, PL22 0NG, UK. http://www.scs.leeds.ac.uk/pfaf/ ; Radha, B., et al, 2013, Wild Edible Plant Resources of the Lohba Range of Kedarnath Forest Division (KFD), Garhwal Himalaya, India. Int. Res J. Biological Sci. Vol. 2 (11), 65-73 ; Rashid, A., Anand, V.K. & Serwar, J., 2008, Less Known Wild Plants Used by the Gujjar Tribe of District Rajouri, Jammu and Kashmir State. International Journal of Botany 4(2):219-244 ; Sharma, P., et al, 2013, Wild edibles of Murari Devi and surrounding areas in Mandi district of Himachal Pradesh, India. International Journal of Biodiversity and Conservation. Vol. 5(9), pp. 580-592, September 2013 ; Singh, H.B., Arora R.K.,1978, Wild edible Plants of India. Indian Council of Agricultural Research, New Delhi. p 50 ; Singh, V. B., et al, (Ed.) Horticulture for Sustainable Income and Environmental Protection. Vol. 1 p 214 ; Syst. nat. 2:8. 1821 ; Thakur, D., et al, 2017, Why they eat, what they eat: patterns of wild edible plants consumption in a tribal area of Western Himalaya. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine (2017) 13:70 ; Thapa, L. B., et al, 2014, Wild Edible Plants used by endangered and Indigenous Raji Tribe in Western Nepal. International Journal of Applied Sciences and Biotechnology. Vol 2(3):243-252 ; Tsering, J., et al, 2017, Ethnobotanical appraisal on wild edible plants used by the Monpa community of Arunchal Pradesh. Indian Journal of Traditional Knowledge. Vol 16(4), October 2017, pp 626-637 ; Upreti, K., et al, 2010, Diversity and Distribution of Wild Edible Fruit Plants of Uttarakhand. Bioversity Potentials of the Himalaya. p 162 ; Uprety, Y., et al, 2016, Traditional use and management of NTFPs in Kangchenjunga Landscape: implications for conservation and livelihoods. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine (2016) 12:19 ; Watt,
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