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Ophiocaulon gummifer Mast, Adenia gracilis Harms subsp. pinnata W. J. de Wilde, Adenia guineensis W. J. de Wilde, Adenia gummifera, Adenia reticulata, Modecca cissampeloides Planch. ex Hook
: ATTENTION: La plupart des Adenia sont toxiques.Les feuilles sont cuites et mangées en accompagnement. Ils sont souvent cuisinés avec de la potasse{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : CAUTION: Most Adenia are poisonous.The leaves are cooked and eaten as a side dish. They are often cooked with potash{{{0(+x).
C'est une plante tropicale. Il passe du niveau de la mer à 1 600 m d'altitude. Il pousse dans les palmeraies. Il est enregistré à 1 800 m d'altitude au Nigeria{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : It is a tropical plant. It grows from sea level to 1,600 m altitude. It grows in palm groves. It is recorded at 1,800 m above sea level in Nigeria{{{0(+x).
Localisation
:
Afrique, Burkina Faso, Cameroun, Afrique centrale, Congo, Afrique de l'Est, Guinée, Guinée, Guinée-Bissau, Malawi, Nigéria, Sao Tomé-et-Principe, Sierra Leone, Afrique australe, Tanzanie, Ouganda, Afrique de l'Ouest, Zimbabwe{{{0(+x) (traduction automatique).
dont livres et bases de données : 0"Food Plants International" (en anglais) ;
dont biographie/références de "FOOD PLANTS INTERNATIONAL" : Burkill, H. M., 1985, The useful plants of west tropical Africa, Vol. 4. Kew. ; Chapman, J. D. & Chapman, H. M., 2001, The Forest Flora of Taraba and Andamawa States, Nigeria. WWF & University of Canterbury. p 194 ; East African Herbarium records, 1981, ; Flora of Tropical East Africa. Vol. 1 p 1. ; Fox, F. W. & Young, M. E. N., 1982, Food from the Veld. Delta Books. p 287 ; Grubben, G. J. H. and Denton, O. A. (eds), 2004, Plant Resources of Tropical Africa 2. Vegetables. PROTA, Wageningen, Netherlands. p 559 ; Kwapata, M. B. & Maliro, M. F., Indigenous vegetables in Malawi: Germplasm collecting and improvement of production practices. FAO ; Martin, F.W. & Ruberte, R.M., 1979, Edible Leaves of the Tropics. Antillian College Press, Mayaguez, Puerto Rico. p 211 ; Okigbo, B.N., Vegetables in Tropical Africa, in Opena, R.T. & Kyomo, M.L., 1990, Vegetable Research and development in SADCC countries. Asian Vegetable Research and development Centre. Taiwan. p 44 ; Peters, C. R., O'Brien, E. M., and Drummond, R.B., 1992, Edible Wild plants of Sub-saharan Africa. Kew. p 159 ; Plowes, N. J. & Taylor, F. W., 1997, The Processing of Indigenous Fruits and other Wildfoods of Southern Africa. in Smartt, L. & Haq. (Eds) Domestication, Production and Utilization of New Crops. ICUC p 184
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